Naša povijest

Jedna od prvih kompanija u mediteranskoj akvakulturi s više od 40 godina iskustva…

Početak naše priče seže u davnu 1979. godinu, osnutkom tvrtke Cenmar i prvim komercijalnim uzgojem brancina u uvali Lamjana na otoku Ugljanu, što nas čini pionirima sredozemne marikulture:

2021

Lansiran Cromaris gof

Cromaris je svoju ponudu vrhunske svježe mediteranske ribe upotpunio upravo originalnom mediteranskom vrstom gofa (Seriola dumerili), te time dodatno obogatio ponudu proizvoda kreiranih za najzahtjevnije suvremene potrošače. Više informacija pronađite na linku.

2020

Rekordna godina- 10.000 tona!

U iznimno teškim gospodarskim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, Cromaris je ostvario prodaju od 10.000 tona, što je rast od šest posto prema godini ranije i potvrdio svoju poziciju šeste tvrtke u svijetu u proizvodnji mediteranske bijele ribe.

2020

Dimljeni fileti u novom ruhu

U rujnu 2020. lansirali smo dimljene filete brancina, orade i hame u novom osvježenom pakiranju, upotpunjavajući asortiman Cromaris premium pakiranih proizvoda.

2020

Lansiranje novog MAP asortimana proizvoda

U veljači 2020. lansirali smo novu liniju MAP proizvoda u reciklirajućoj PET ambalaži

2020

Cromaris brancin dobitnik Crystal Taste Award

Cromarisov brancin je u lipnju 2020  dobio maksimalne tri zlatne zvjezdice za izniman okus i postao jedini proizvod iz kategorije svježe ribe dobitnik Crystal Taste Award (Superior Taste Award) za maksimalne tri zvjezdice tri godine zaredom.

2019

Cromaris 100% ASC certificiran

U rujnu 2019 postajemo jedina kompanija u industriji s ASC certifikatom za sva svoja uzgajališta i sve komercijalne vrste.

2019

Lansiranje svježih SKIN fileta

Lansiranje novog asortimana premium svježih  fileta u inovativnom SKIN  pakiranju

2018

Dobivamo BRC certifikat

Kao rezultat primjene dosljedne strategije koja se bazira isključivo na vrhunskoj kvaliteti i svježini proizvoda, brojnim certifikatima koje Cromaris već posjeduje pridružio nam se u lipnju 2018 i najnoviji – BRC certifikat koji kvalitetu i sigurnost naših proizvoda.

2017

Dva nova uzgajališta: Kudica i Žman

Započinjemo proizvodnju na dva nova uzgajališta u Iškom kanalu – Kudica i ŽmanUzgajalište Kudica smješteno je uz jedan od deset otočića koji okružuju otok Iž dok se uzgajalište Žman nalazi uz nenaseljeni dio Dugog otoka, između mjesta Luka i Žman.

2016

Otvoren Nutritivni centar

Početkom 2017 godine otvorili smo Nutritivni centar kojem su prethodile godine rada, usklađivanje recepture sa željenim nutritivnim sastavom ribe i odabir održivih sirovina rezultat čega je Cromaris riba bogata omega-3 masnim kiselinama i povoljnog omjera omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

2015

Otvoreno novo mrijestilište

U rujnu 2015. na mjestu starog mrjestilišta u Ninu otvaramo vrata jednom od najsuvremenijih pogona za mrijest brancina i orade u Europi.

2015

Implementacija SAP-a

U suradnji sa SAP-om, Cromaris je prvi na svijetu razvio i implementirao SAP modul prilagođen posebno za upravljanje sustavima akvakulture

2014

Jubilarna godina!

Godišnja proizvodnja Cromarisa u 2014. godini po prvi puta premašuje 5.000 t WFE

2013

Prva Cromaris TV kampanja

Cromaris 2013. lansira televizijski spot naziva ‘’Ribar i dupin’’, te kreće s TV oglašavanjem

2012

Početak prodaje Cromaris BIO ribe

Počinjemo s prodajom Cromaris BIO asortimana proizvoda

2011

Lansirana nova vrsta

Uz brancina i oradu, Cromaris na tržište lansira novu vrstu autohtone Jadranske bijele ribe pod nazivom “Kornatska hama”.

2009

Osnovan Cromaris d.d.

Spajanjem Cenmara, rovinjske Marimirne, Marikulture Istra i Bisage-Nit nastaje tvrtka Cromaris d.d. koja posluje u sastavu Adris grupe.

2008

Adris grupa akvizira četiri tvrtke

Adris akvizira kompanije Cenmar, Marimirna, Marikultura Istra i Bisage-Nit

1984

Osnutak tvrtke Marimirna

Osnutak tvrtke Marimirna Rovinj označava početak marikulture u Istri

1981

Otvoreno prvo mrjestilište u Cenmaru

Otvaramo prvo mrijestilište brancina i orade u sklopu tvrke Cenmar

1979

Početak naše priče

Početak naše priče seže u davnu 1979. godinu, osnutkom tvrtke Cenmar, kada je u more stavljen i prvi kavez za komercijalni uzgoj brancina u svijetu.

Prvi komercijalni uzgoj brancina u svijetu započeo je u uvali Lamjana na otoku Ugljanu, što nas čini pionirima sredozemne marikulture.